教員紹介太田 和徳

太田 和徳 Kazunori Ohta

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所属 人間生活科学部 管理栄養学科
職名 准教授
学位 博士(再生医科学)
専門分野 食品学、神経生理学
研究室 本学 1号館 2階 1208室
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最終学歴 2004年 東海大学大学院開発工学研究科 修士課程
略歴(職歴) 2002年 東海大学開発工学部医用生体工学科 卒業
2004年 東海大学大学院開発工学研究科医用生体工学専攻 修了
2009年 岐阜大学大学院医学系研究科再生医科学専攻 博士後期課程 退学
2009年 岐阜大学大学院医学系研究科・医学部 助教
2015年 名古屋経済大学人間生活科学部管理栄養学科 准教授

教育・研究テーマ

研究テーマ たんぱく質およびアミノ酸の体内バランスとアルツハイマー病発症機構に関する研究
生活習慣病の予防を目的とした古代の食の再考
食品成分による神経機能への効果
担当科目 食品学Ⅰ、食品学Ⅱ、食品学実験Ⅰ、食品学実験Ⅱ、食品機能学
ゼミテーマ
  1. 食品成分摂取による神経機能改善効果に関する研究
  2. 古代人の食文化と寿命に関する研究
  3. 歴史的文献に基づく健康維持法の効果検証

著作・活動

主な著書・論文

論文

    [1] Nakagawa T, Itoh M, Ohta K, Hayashi Y, Hayakawa M, Yamada Y, Akanabe H, Chikaishi T, Nakagawa K, Itoh Y, Muro T, Yanagida D, Nakabayashi R, Mori T, Saito K, Ohzawa K, Suzuki C, Li S, Ueda M, Wang MX, Nishida E, Islam S, Na T, Kobori M, Inuzuka T.
    Improvement of memory recall by quercetin in rodent contextual fear conditioning and human early-stage Alzheimer’s disease patients.
    NeuroReport 27:671-6, 2016. 

    [2] Wang MX, Itoh M, Li S, Hida Y, Ohta K, Hayakawa M, Nishida E, Ueda M, Islam S, Tana, Nakagawa T.
    CED-4 is an mRNA-binding protein that delivers ced-3 mRNA to ribosomes.
    Biochem Biophys Res Commun. 470:48-53, 2016. 

    [3] Hayakawa M, Itoh M, Ohta K, Li S, Ueda M, Wang MX, Nishida E, Islam S, Suzuki C, Ohzawa K, Kobori M, Inuzuka T, Nakagawa T.
    Quercetin reduces eIF2alpha phosphorylation by GADD34 induction.
    Neurobiology of Aging 36: 2509-2518, 2015.

    [4] Ueda M, Li S, Itoh M, Hayakawa-Yano Y, Wang MX, Hayakawa M, Hasebe-Matsubara R, Ohta K, Ohta E, Mizuno A, Hida Y, Matsumoto M, Chen H, Nakagawa T.
    Polyglutamine expansion disturbs the endoplasmic reticulum formation, leading to caspase-7 activation through Bax.
    Biochem Biophys Res Commun. 443:1232-1238, 2014. 

    [5] Li S, Hayakawa-Yano Y, Itoh M, Ueda M, Ohta K, Suzuki Y, Mizuno A, Ohta E, Hida Y, Wang MX, Nakagawa T.
    Olfaxin as a novel Prune2 isoform predominantly expressed in olfactory system.
    Brain Res. 1488: 1-13, 2012.

    [6] Ohta K, Mizuno A, Li S, Itoh M, Ueda M, Ohta E, Hida Y, Wang MX, Furoi M, Tsuzuki Y, Sobajima M, Bohmoto Y, Fukushima T, Kobori M, Inuzuka T, Nakagawa T.
    Endoplasmic reticulum stress enhances -secretase activity.
    Biochem. Biophys. Res. Commun. 416:362-6, 2011.

    [7] Li S, Itoh M, Ohta K, Ueda M, Mizuno A, Ohta E, Hida Y, Wang MX, Takeuchi K, Nakagawa T.
    The expression and localization of Prune2 mRNA in the central nervous system.
    Neuroscience Letters 503:208-14, 2011.

    [8] Itoh M, Li S, Ohta K, Yamada A, Hayakawa-Yano Y, Ueda M, Hida Y, Suzuki Y, Ohta E, Mizuno A, Banno Y, Nakagawa T.
    Cayman ataxia-related protein is a presynapse-specific caspase-3 substrate.
    Neurochem. Res. 36:1304-13, 2011.

    [9] Ohta K, Mizuno A, Ueda M, Li S, Suzuki Y, Hida Y, Hayakawa-Yano Y, Itoh M, Ohta E, Kobori M, Nakagawa T.
    Autophagy impairment stimulates PS1 expression and -secretase activity.
    Autophagy 6:345-52, 2010.
    * Faculty of 1000選出論文(FFa rating 8: Must read)

    [10] Suzuki Y, Ohta K*, Itoh M, Sakoh-Sumitomo Y, Mitsuda T, Ueda M, Hayakawa-Yano Y, Li S, Hida Y, Inuzuka T, Jung YK, Nakagawa T.
    An alternative spliced mouse presenilin-2 mRNA encodes a novel gamma-secretase inhibitor.
    FEBS letters 583:1403-8, 2009. *equally contribution

    [11] Mitsuda T, Hayakawa Y, Itoh M, Ohta K, Nakagawa T.
    ATF4 regulates gamma-secretase activity during amino acid imbalance.
    Biochem. Biophys. Res. Commun. 352:722-7, 2007.

著書

  1. 「認知症と機能性食品」(ケルセチン、認知症と医農連携)2018. フジメディカル出版
  2. 食べ物と健康「食品学総論」(2,4章)2017. 光生館
  3. 食べ物と健康「食品学各論・食品加工学」(2,5章)2017. 光生館
  4. 「食品と疾病-イソフラボン/ケルセチン」(ケルセチンとアルツハイマー病)
      Functional Food 16号: 135-138, 2011. フジメディカル出版
  5. 「医農連携と機能性食品」(認知症)
      Functional Food 15号: 47-51, 2011. フジメディカル出版
社会的活動/所属学会/実務上の顕著な成果等

所属学会

  • 北米神経科学会
  • 日本分子生物学会
  • 日本動物考古学会